Ticari Araçlar İçin Kış Lastiği Uygulaması Başlıyor
Kış aylarında trafik kazalarını azaltmaya yönelik bir uygulama olan “Kış Genelgesi” 1 Aralık 2019 itibariyle başladı.
Uzun süren yaz aylarından sonra, kış ayları kapıda. Kışın oluşacak olan kazaları azaltmak amacıyla “Kış Lastiği Uygulaması”, ticari araçlar için 1 Aralık itibariyle resmen başlayacak. Havaların soğumasıyla birlikte özellikle sabah saatlerinde 7 derecenin altına düşen sıcaklıklar, yaz lastiklerinin tutunma direncini azaltıyor. Bu sebepten dolayı kazalarda kaçınılmaz oluyor. Bunu engellemek için kış lastiği uygulaması devreye giriyor.
Neden Kış Lastiği?
Yaz lastikleri, 7 derecenin altındaki ısılarda tutunma dirençleri zayıflıyor. Bu doğrultuda araçların tutunma kabiliyetleri azalıyor. Buna ek olarak sürücülerin önlem almaması da, kazaları kaçınılmaz hale getiriyor.
Oluşan kazalar can ve mal kaybına yol açacağı ihtimaline karşılık, trafikte uzun saat geçiren ticari araçlar için kış lastiği zorunlu hale geliyor. Kış lastiğinin kauçuk yapısının farklı olması, 7 derecenin altında sürücülere avantaj sağlıyor. Buna ek olarak lastiklerin desen yapısı da burada önemli rol oynuyor.
Kimler İçin Zorunlu?
Şehirler arası karayolunda yolcu ve eşya taşıyan her araç için zorunlu hale gelen bu uygulama 1 Aralık itibariyle başlıyor. Bu zorunluluk şirket araçları ve tüm ticari amaç için kullanılacak olan araçları kapsıyor. Bu araçlar için kış lastiği uygulaması 1 Aralık 2019 tarihinde başlayıp, 1 Nisan 2020 tarihine kadar devam edecek.
Kurala Uymayanlar Yandı!
Kış lastiği kuralına uymayan sürücüler ise yandı. Bu kurala uymayan sürücüler emniyet ekipleri tarafından tespit edilirse, ceza işlemi uygulanacak. Kış lastiği takmayan sürücülere 625 TL ceza yazılacak.
Bu ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerlendirme oranı çerçevesinde 1 Ocak 2020 itibariyle güncellenecek. Bu kural ile kış lastiği olmayan ve bu sebep ile insanların mağduriyete uğramasının önüne geçilecek.
Kış Lastiği Her Açıdan Avantajlı
Kış lastiği uygulaması belki de bir çok sürücü tarafından külfet gibi görünüyor. Ancak bu durumun sürücü ve araç sahiplerine bir çok avantajı var. Bunlardan ilki araca gelecek olan zararların engellenmesi. Bu sayede araç sahibi oluşabilecek kazalara karşı aracını koruma şansı artacak. Diğer açıdan yaz ve kış lastiklerinin ayrı olarak kullanılması, lastik değiştirme sürelerini de uzatıyor.
Yazın kullanılan lastiklerin kış aylarında kullanılmaması, oluşan büyük hava sıcaklığı değişiminden kaynaklı yaz lastiklerinin çabuk aşınmasını engelleyecek. Çift set lastik kullanımı, lastiklerin değişim sürelerini uzattığı gibi, güvenli sürüşünde sürücüye sağlıyor.